Wanneer is het verstandig je gehoor te laten testen

Als je ouder wordt kan dat gevolgen hebben voor oren. Je gaat over het algemeen minder goed horen, zodat het lastiger wordt gesprekken in gezelschap te volgen. Dit geldt vaak ook voor bijvoorbeeld de televisie die harder moet of het voeren van een telefoongesprek. Dit kan ook het geval zijn als je vaak zonder goede gehoorbescherming naar harde muziek luistert of bezig bent met andere activiteiten die veel herrie maken, zoals klussen in huis. Een gehoortest laten doen is dan verstandig.

Waar kun je het beste terecht voor een gehoor test?

Er zijn vrij veel audiciens waar je een gehoortest kunt laten doen. Meestal is dat gecombineerd met de opticien en kun je je ogen ook laten testen. Dit is geen probleem als de medewerker die je oren test maar de juiste papieren heeft. Je kunt kiezen voor een grote keten die goedkoper kunnen zijn, maar ook voor een wat kleinere winkel waar service en kwaliteit hoger in het vaandel staan. Een goede audicien is in het bezit van het keurmerk: Erkend audicien. Deze audiciens die hier werken staan geregistreerd bij stichting Audicienregister. Dit biedt garantie voor gespecialiseerde zorg.

Welk gehoorapparaat is het beste voor jou?

Als je googled naar gehoorapparaten, zul je zien dat er heel veel verschillende apparaten zijn. De ene lijkt nog beter te zijn dan de andere. Je ziet door de bomen het bos niet meer en hebt geen idee welke voor jou het beste is. Als je denkt dat een bepaald type heel goed uit de verf komt, lijkt een andere nog weer beter te zijn. Gelukkig hoef je de beslissing niet alleen te nemen. Als na de hoortest gebleken is dat een gehoorapparaat verstandig is, wordt het ook wel duidelijk welke voor jou het meest geschikt is. Het kan zijn dat je verschillende apparaten mag testen om uit te zoeken welke het meest aan je verwachtingen voldoet. Dit zal niet altijd het geval zijn, dus zoek dat uit als je dit wil.

Vergoeding door de zorgverzekering

De gehoortest zelf is altijd gratis. De duurste apparaten kosten heel veel geld, maar de goedkoopste apparaten zijn van veel mindere kwaliteit. Dit geldt uiteraard voornamelijk voor de geluidskwaliteit die wat blikkeriger klinkt. Je hebt dan ook veel minder mogelijkheden om het apparaat aan te passen. Bij de duurdere apparaten kan er een app bij zitten waarmee je de sterkte van het geluid aan kunt passen. Zoek als je de gehoor test gaat doen goed uit hoe het zit met de vergoedingen van je zorgverzekeraar. Vaak worden er maar een heel laag bedrag gegeven voor een hoorapparaat. Dan kan het interessanter zijn om het zelf in termijnen te betalen en voor een veel betere kwaliteit te gaan.

Bron: Van Boxtel Hoorwinkels

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.